Dag 27: Lucus Augusti

Efter några dagar med antibiotikabehandling tyckte läkaren att armen behövde öppnas för att varet skulle kunna avlägsnas. Det betydde en dag utan mat och med väntan på operation. Kl 21 blev operationen av, och vid midnatt var jag tillbaka i mitt rum på avdelningen. Kirurgen påskyndade förbättringen av armen genom ingreppet. Det hoppas vi och så känns det nu.
Simon

20120920-143427.jpg
Den arme

Det har blivit långa vandringar genom korridorerna här på Lucus Augusti. Sjukhuset är enormt stort och har liknande korridorer överallt. Vi har ändå lärt oss hur vi skall gå här. I går blev vi överraskade över det spanska systemet när det gäller hur man tar med familjerna i vården. Här på avdelningen är ju både vi och många andra från tidigt till sent, men när Simon skulle opereras råkade vi just vara på kaffe. Då mötte vi en sköterska i rulltrappan och hon vinkade oss med. Hon var helt enkelt på väg till cafeet för att leta efter oss. Hon visade oss till ett av den kirurgiska avdelningens familjeväntrum, där vi uppmanades att vänta, för kirurgen skulle komma och tala med oss efter operationen. Det gjorde hon också en timme senare, och hon visade oss sedan till uppvakningsrummet där Simon redan var. När vi uttryckte vår uppskattning över deras vänlighet sade läkarna där att det är ju helt självklart att de tar hand om alla dem som skall ta hand om varandra. Ungefär så. Vi tyckte det var jättefint ordnat.
Dagarna här har inneburit vandring i bön på ett speciellt sätt. Vi har också kännt att,vi inte är ensamma.
Helene

20120920-143718.jpg
Huvudingången

Vi har fått en inblick i sjukhusets själavårdspraxis – ett utifrånperspektiv visserligen. I ändan av en korridor i fjärde våningen finns ett kapell, som betjänar gudstjänstlivet. Kapellet är egentligen en stor kyrksal, som inkluderar ett bönekapell och en biktstol. Mässa hålls varje vardag två gånger och söndagar och helgdagar tre gånger. Dessutom är dejourerande sjukhusprästen anträffbar 24 timmar i dygnet. Man kan kontakta honom för enskild kommunion, bikt eller smörjelse av sjuka. Kapellet är multikonfessionellt, men totalintrycket är genomgående kristet. Vi såg en sjukhuspräst i cafeterian tillsammans med läkare och annan sjukhuspersonal. Man får det intrycket, att religionen är integrerad i sjukhuslivet. Prästen var iklädd vitrock ovanpå den svarta prästskjortan och frimärket.
Stefan

20120920-143924.jpg
Sjukhuskapellet

20120920-144043.jpg
Öppet för alla

20120920-144221.jpg
Böneplatsen

9 svar på ”Dag 27: Lucus Augusti

 1. Den arme, haha, med humor kommer man långt!

  Ojoj vad vi nu väntar på att ni ska komma hem helskinnade allihopa! Tänker på er, pojkarna frågar på morgonen då de vaknar om Simon redan fått komma bort från sjukhuset, också de är oroliga. Men vi är glada över att det nu känns bättre, hoppas det läker fint nu.

  Kram.

  • När humorn återvänder är det ett gott tecken…Hälsa pojkarna så mycket. Vi kommer säkert snart hem. Kämpar här litet till och hoppas det börjar gå bättre. Kramar till er alla.

 2. Det låter bra med operationen o omtanken! Bra att ni hittat utrymmen som ni kna samla er och be och känna er hemma.Studerade ren vad finska kyrkan har i utlandet – Madrid kanske närmaste ort. Andra turistorter har ju t.o.m.turistpräster fr Finland – ifall de kunde ge råd om tolkare o.s.v. det verkar som om ni alla utvecklar era ’non-verbal skills,’ och hoppas det är nog. Ja, allt bra i Devon. Ska sjunga för hela slanten ikväll – mest engelskt, romantiskt som Elgar o Parry (som hade lite av en renässans ifjol med kungliga bröllopet – prins Charles tycker om Perry.).. Idag firas Sibelius på engelska radion med alla kända ork. o dirigenter…Kram, med massor av omtankar och förböner, G

 3. Vi är många som följer med er i fantasin och tänker på er! Ni skriver så öppet om era upplevelser att det är lätt att leva sig med. Jag hoppas innerligt att den arme armen (härligt att se att ni orkar skratta) blir bra fort, så ni slipper den oron och värken och kan fortsätta er vandring.
  Jag blev också väldigt glad åt att läsa om sjukhuspesonalens inställning till er som helhet, som familj. Det är mycket vi är bra på i Finland, men det finns också mycket vi kunde lära oss av andra.
  Hoppas ni kommer ut ur ert ”monopol-fängelse” snart och kan fortsätta era strapatser!
  Krama om varandra och fortsätt skratta!

 4. Bra att ni behöver inte vandra just nu.
  Ordentligt regn är på väg.
  Ex hurricane Nadine kommer förbi.
  Specialt dåligt på Söndag.

 5. Kära vänner. Kämpa på alla tre. Vi följer er i tankar och böner. Inget problem här med sol och värme, det regnar och blåser i dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *