Dag 13: Belorado – Villafranca de Montes de Oca 12km + buss 37km till Burgos

Burgos. Francos högsäte fram till 1938, idag en storstad med ca 200.000 invånare. Vår rastplats för några dagar framöver. Imorgon skall vi söka upp posten för att checka med våra poste restante-paket. För tillfället sitter vi vid torget och uppdaterar resejournalen. Den ståtliga katedralen och något stadsmuseum blir sevärdheterna imorgon, liksom naturkostaffären. Hoppas på att förråden i ryggsäcken kan fyllas.

Dagen började med vandring i liknande landskap som igår. Skördade ljusgula fält så långt ögat kunde nå. Vi åt en enkel frukost på torget nära härbärget, och gick sedan iväg. På vägen kom en av de många fritt springande hundarna och hoppade upp på mig, men den lämnade mig nog ifred när jag fortsatte min vandring. Vi har sett många lösa hundar och katter som stryker runt i byarna och städerna, ofta uppenbart vilda och hungriga. Inte hotfulla eller ilskna, men litet fräckt tiggande. Dagens vandring fortsatte i närheten av den stora motortrafikleden med massor av långtradare som kör mellan Pamplona och Burgos och kanske vidare mot Santiago. På vägen såg vi märkliga eremitboningar uppe på ett brant berg, Ermita de la Virgen de la Pena som betyder ungefär Vår Fru av klippan. I en liten by där vi rastade vid den stängda baren kom en fransk pilgrim fram till oss och frågade efter vägen till Belorado. Han berättade att han var en pilgrim på returresa, och gick alltså längs leden i motsatt riktning. Därför hittade han inte skylten som visade var leden fanns. De gula pilarna eller skyltarna med snäckan syns ofta endast från ett håll.
Det var varmt att gå idag, men vi hann i alla fall till Villafranca i tid för att ta bussen vid tvåtiden till Burgos. Nu bor vi invid den ståtliga katedralen i Burgos i ett stort härbärge. Vi har vårt rum i sjätte våningen och det finns hissar i det nyrenoverade huset där fasaden är från 1500-talet. Vi hoppas kunna bo där två nätter för vi behöver morgondagen för vila och uträttande av ärenden.

20120906-190924.jpg
Morgondis utanför Belorado

20120906-191039.jpg
”Där kommer tre vandringsmän på vägen”

20120906-191222.jpg

20120906-191321.jpg
Solrosor på fälten

20120906-191437.jpg
Katedralen i Burgos

4 svar på ”Dag 13: Belorado – Villafranca de Montes de Oca 12km + buss 37km till Burgos

  1. Tack för härliga bilder. Får vi en foto av pilgrimsbussen nästa gång?
    En viktig sak för en pilgrimsresa nuförtiden tror jag.
    kram
    Len

  2. Härliga bilder på underbara solrosor och tre vandringsmän – tänker på vaggvisan ”Byssan lull” som jag brukat natta barnbarnen med… Ha det gott, alla tre vandringsmän! Ni är sååå duktiga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *